Orta Kulak Sıvı Birikmesi Belirtileri ve Tedavisi
23 Temmuz 2024

Orta Kulak Sıvı Birikmesi Belirtileri ve Tedavisi

Orta Kulak Sıvı Birikmesi

Orta kulakta sıvı birikmesi, özellikle çocuk yaşlarda sıkça görülen bir rahatsızlıktır. Dolayısıyla, orta kulak iltihabı da çocuklarda daha yaygındır. Orta kulak ile geniz arasındaki bağlantıyı sağlayan östaki borusu, kulak içindeki hava akımını düzenler. Östaki borusu, yetişkinlere kıyasla çocuklarda daha yatay ve kısadır. Çocuklar, 7-8 yaşlarına geldiklerinde östaki borusu yetişkinlerinki ile aynı seviyeye gelir. Bu nedenle, 7-8 yaşına kadar olan çocuklarda tıkanıklık, sıvı birikmesi ve enfeksiyon gibi orta kulak rahatsızlıkları daha sık görülür. Ayrıca, çocuklarda geniz eti büyümesine de sıkça rastlanır. Bu durum, östaki borusunun tıkanmasına, kulakta sıvı birikimine ve orta kulak iltihabına neden olan bakteri ve mikropların birikmesine yol açar.

Orta Kulak Sıvı Birikmesi Belirtileri Nelerdir?

Orta kulakta sıvı birikmesi belirtileri özellikle çocuklarda yaygındır. Bu durum, genellikle ağrısız, ateşsiz ve iltihapsız olduğundan dikkat edilmesi gerekmektedir. En önemli belirtilerden biri işitme kaybıdır. Çocuğunuz, televizyon izlerken sesi çok yüksek açıyorsa, size seslendiğinizde geç cevap veriyorsa ya da hiç cevap vermiyorsa, okul çağında ise derslerinde gerilemeler yaşanıyorsa, bu durum kulaktaki sıvı birikiminden kaynaklanabilir. Bu tip belirtilerde çocuğunuzu bir an önce doktora götürerek, orta kulak muayenesi yaptırmanız gerekmektedir. Yetişkinlerde de, nadiren de olsa, orta kulakta sıvı birikmesi görülebilir ve belirtileri çocuklardaki ile aynıdır. Yetişkinlerde de işitme kaybı gözlenebilir.

Orta Kulakta Sıvı Birikmesi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Orta kulakta sıvı birikmesinin ilk tedavi yöntemi ilaç tedavisidir. Öncelikle, orta kulak içindeki sıvının iltihaplı olup olmadığına ya da iltihap seviyesine bakılır. Buna göre hastaya 10-15 günlük bir antibiyotik tedavisi uygulanır. Ayrıca, tıkanıklığı gidermek ve sıvıyı boşaltmak için çeşitli kulak ve burun spreyleri verilir. Bu spreyler ve antibiyotikler hastanın yaşına göre ayarlanır. Çocuklarda ek olarak çeşitli şuruplar da verilebilir. Bu uzun süreli tedavinin ardından hasta, bir takip sürecine alınır. Bu süreç hastalığın seyrine göre değişebilir; bazı hastalarda 1-2 ay sürebilirken, bazı hastalarda 3-4 ay kadar devam edebilir. Eğer orta kulaktaki sıvı birikintisi ilaç tedavisine rağmen iyileşmezse, cerrahi müdahale ile kulağa tüp takılır. Tüpün boyutu ve ne kadar süre takılı kalacağı, orta kulaktaki sıvı miktarına bağlıdır. Bu tüp küçük bir cerrahi müdahale ile takılır ve çıkması gerektiği zamanı kendi belirler. Doktor kontrol sırasında tüpün olmadığını fark ederse, size bilgi verecektir.

Orta Kulak Sıvı Birikmesinin Önlenmesi

Orta kulakta sıvı birikmesini önlemek için bazı önlemler alınabilir. Çocukların sigara dumanına maruz kalmaması, alerjileri olan çocukların alerjenlerden uzak tutulması, üst solunum yolu enfeksiyonlarının zamanında tedavi edilmesi önemlidir. Ayrıca, çocukların yüzme sırasında kulaklarına su kaçmaması için dikkat edilmelidir. Bu önlemler, orta kulakta sıvı birikmesinin önlenmesine yardımcı olabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Kulak Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

Kulak Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Dış Kulak Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Dış Kulak Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi