Bebeklerde Kepçe Kulak Oluşum Nedenleri
23 Temmuz 2024

Bebeklerde Kepçe Kulak Oluşum Nedenleri

Bebeklerde Kepçe Kulak

Bebeklerde kepçe kulak deformitesi, anne karnında gelişen bir sorundur. Bebekler doğdukları andan itibaren bu deformite ile doğarlar. Eğer bu durum hemen fark edilirse, alınacak önlemler ve tedaviyle kepçe kulak sorunu düzeltilebilir. Ancak müdahale süresi sadece 72 saattir. 72 saat içinde müdahale edilmediği takdirde, bebeklerde kepçe kulak sorunu daha sonradan, kulak gelişiminin çoğunluğunun tamamlandığı 5-6 yaşlarından itibaren estetik operasyon yapılarak düzeltilebilir.

Kepçe Kulak Sorununun Erken Dönemde Tedavisi

Bebeklerde kepçe kulak sorunu doğumdan hemen sonra fark edilirse, ilk 72 saat çok önemlidir. Bu süre "altın dönem" olarak adlandırılır. Çünkü anneden bebeğe geçen östrojen hormonunun etkisiyle kulak kıkırdakları esnektir ve şekillendirilebilir. Bu dönemde kullanılan özel teller ve aparatlarla bebeğin kepçe kulak sorunu giderilebilir. Bu süreçte uzman bir doktorun desteğini almak son derece faydalıdır. Eğer bu dönemde müdahale edilmezse, bebeğin kulak gelişiminin tamamlanması beklenir. Bu süreç 5-6 yaşlarına kadar devam eder. Uzmanlar, kepçe kulak ameliyatının okul çağı öncesinde yapılmasını önemle belirtirler. Çünkü kepçe kulak, çocukların okul yaşamında sorun haline gelebilir. Arkadaşları arasında kulakları alay konusu olabilir, çocuğun sosyal yaşamda aktif olmasına engel olur ve bu durum pek çok psikolojik sorunun yaşanmasına neden olabilir. Bu yüzden aileler, bebeklerindeki kepçe kulak sorunu için bir estetik cerraha danışarak zamanında operasyon yaptırmalıdır.

Bebeklerde Kepçe Kulak Sonradan Oluşur mu?

Kepçe kulak sorunu, bebeğin anne karnında olduğu dönemde oluşur ve kesinlikle sonradan oluşabilecek bir sorun değildir. Bebeğin kulağının üzerine yatırılması gibi etkenler kulakların kepçe şeklini almasına neden olmaz. Bu nedenle ailelerin kendilerini suçlamaması gerekir. Bu tamamen doğuştan gelen bir durumdur. Kulaklardaki bu deformite bazen tek kulakta, bazen de her iki kulakta meydana gelir. Ancak kepçe kulak ameliyatında her iki kulak da ameliyat edilir. Bunun nedeni kulaklar arasındaki asimetrinin oluşmamasıdır.

Bebeklerde Kepçe Kulak Ameliyatı

Kepçe kulak ameliyatı bebeklerde genel anesteziyle yapılır. Aslında kolay bir operasyon olduğundan, lokal anestezi de yeterlidir. Ancak bebeğin ameliyatta daha rahat etmesi için genel anestezi tercih edilir. Kulak arkasından küçük bir kesi açılarak, kulak kıkırdaklarına ulaşılır. Bu noktada kulak kıkırdağı başa yaklaştırılarak, baş ve kulak açısı azaltılır. Bu, kepçe kulağın düzeltilmesini sağlar. Son olarak açılan kesi yeri estetik dikişle dikilerek kapatılır. Kulağa pansuman yapılarak kapatılır. 1-2 gün sonra pansuman açılarak gereken kontroller yapılır. Bu operasyon tamamlandığında, bebeklerde kepçe kulak sorunu da giderilmiş olur. 7-10 gün kadar kulaklarda kızarıklık ve ödem gibi yakınmaların olması doğaldır. Bu süreçte bebeğin kulağını ellememesine dikkat edilmelidir. Kulak ameliyatının ardından hızlı bir iyileşme olur. Bir süre kulaklara tenisçi bandı denilen bant takılarak, kulakların yeni şekline uyum sağlamasına yardımcı olunur. Kepçe kulak ameliyatı, bu soruna kalıcı olarak çözüm getirir. Bebekler ilerideki yaşamlarında kepçe kulak sorununu bir daha yaşamaz.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Orta Kulak Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Orta Kulak Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Kulak Kaşıntısı Belirtileri ve Tedavisi

Kulak Kaşıntısı Belirtileri ve Tedavisi

İple Kepçe Kulak Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

İple Kepçe Kulak Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Kulak Kanaması Belirtileri ve Tedavisi

Kulak Kanaması Belirtileri ve Tedavisi

Kulak İçi Belirtileri ve Tedavisi

Kulak İçi Belirtileri ve Tedavisi