Kulak Zarı Çökmesi Belirtileri ve Tedavisi
24 Temmuz 2024

Kulak Zarı Çökmesi Belirtileri ve Tedavisi

Kulak Zarı Çökmesi

Kulak zarı çökmesi, çeşitli nedenlerden dolayı meydana gelebilen bir sağlık problemidir. Bu durum, genellikle başlangıçta belirgin belirtiler göstermeyebilir. Ancak, kulak bölgesinde bir vakum etkisi oluşturarak kulak zarının orta kulağa çökmesine yol açabilir. Bu olay tıp literatüründe "kulak zarı çökmesi" olarak adlandırılmaktadır. İlk aşamalarda belirti göstermediği için çoğu kişi tarafından fark edilmez ve önemsenmez. Ancak ilerleyen dönemlerde ciddi rahatsızlıklara yol açabilir. Özellikle işitme kayıpları, kulak zarı çökmesinin yaygın şikayetleri arasındadır.

Kulak Zarı Çökmesine Neler Sebep Olur?

Kulak zarı çökmesi, ilerledikçe kişinin kulağında çınlamalar ve ciddi derecede kulak ağrısına sebep olabilir. Bu durum, özellikle hava giriş ve çıkışını sağlayan östaki borusunun tıkanmasından kaynaklanır. Ayrıca, kulağa alınan bir darbe sonucunda da kulak içerisinde oluşan vakum etkisi kulak zarının çökmesine neden olabilir. Kulak zarında meydana gelen çöküntünün giderilmesi için östaki borusunda oluşan tıkanıklığın tedavi ile giderilmesi yeterlidir.

Kulak Zarı Çökmesinin Belirtileri Nelerdir?

Kulak zarı çökmesinin en yaygın belirtisi kulakta ağrı ve işitme kaybıdır. Bu belirtilerin dışında, kişinin kulağında hafif kanama, enfeksiyon oluşumu, baş dönmesi ve mide bulantısı gibi semptomlar da görülebilir. Nadir de olsa, fasiyel sinirlerin zarar görmesi nedeniyle felç gibi ciddi durumlar da ortaya çıkabilir.

Kulak Zarı Çökmesinin Tanısı ve Tedavisi Nasıl Yapılır?

Hasta şikayetleri doğrultusunda başvurduğu Kulak Burun Boğaz (KBB) uzmanının yaptığı fiziki muayene sırasında kulak kanalının içerisine bakılarak kulak zarında meydana gelen çökme kolaylıkla tanımlanabilir. Daha sonra, uzman tarafından işitme kaybı için uygulanan testlerle işitme sorununun durumu kontrol edilir. Bu değerlendirmeler sonrasında hasta için uygun tedaviye başlanır.

Kulak Zarı Çökmesinde Tüp Takılması Ameliyatı

Çoğunlukla bu ameliyatta kulaktaki zara her iki tarafı da açık olacak şekilde makara şeklinde bir tüp takılır. Makara tüp, hem dış kulağa hem de orta kulağa açılmaktadır. Bu makara sayesinde kulak içerisindeki basıncın eşitlenmesi amaçlanır. Genellikle hastaya uygulanan makara tüpünün yaptığı görevi, normalde östaki borusu yerine getirmektedir. Ancak, östaki borusunun görevini yeterli derecede yapamadığı durumlarda, ilaç kullanımı ve yardımcı manevralar uygulanmasına rağmen düzelme olmazsa makara tüp takılması gerekebilir.

  • Kulak zarı çökmesi genellikle fark edilmeyen bir durumdur.
  • Östaki borusunun tıkanması kulak zarı çökmesine sebep olabilir.
  • Baş ağrısı, işitme kaybı ve enfeksiyon gibi belirtiler görülebilir.
  • Tanı ve tedavi için Kulak Burun Boğaz uzmanına başvurulmalıdır.
  • Tüp takılması ameliyatı, östaki borusunun görevini yerine getiremediği durumlarda uygulanır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Dış Kulak Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Dış Kulak Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Kulak Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Kulak Ameliyatı Riskleri ve Sonrası