Kulak Kanaması Belirtileri ve Tedavisi
15 Temmuz 2024

Kulak Kanaması Belirtileri ve Tedavisi

Kulak Kanaması

Kulak kanaması, tıp alanında "otoloji" olarak adlandırılan bir durumdur. Kulaktan kan gelmesi, genellikle kafa travmaları, yaralanmalar veya kafa kırıkları sonucunda ortaya çıkabilir. Ancak bu durumlar dışında, kulak zarına sokulan delici ve sivri cisimler veya kulak içine su kaçması da kanamaya neden olabilir. Kulak kanamasının nedenleri arasında kafa tası kırıkları ve kulak zarı delinmesi gibi dış etkenler de bulunmaktadır. Ayrıca, kulak zarı enfeksiyonları da kanama ile sonuçlanabilir. Dış kulak yolunda oluşan iltihaplanma genellikle kulak zarına zarar vermez, ancak orta kulak iltihabı olarak bilinen durum, işitme kaybı veya üst solunum yolu enfeksiyonu sonucunda kulak zarının delinmesiyle birlikte iltihaplı kanamaya yol açabilir. Kulakta kanamaya, kulağa gelen şiddetli sesler, kulak zarının travmatik şekilde etkilenmesi veya kulağa alınan darbeler de neden olabilir. Kulak kanamalarının tedavi yöntemi, kanamanın nedenine yönelik olarak belirlenir.

  • Kısmi işitme kaybı
  • Hafif akıntı ve kulak kanaması
  • Şiddetli kulak ağrısı

Kulak içine hiçbir zaman yabancı cisim sokulmamalıdır. Kulak içine sokulan yabancı cisimler, kulak zarının delinmesine neden olabilir. Kulak temizleme çubukları veya sivri cisimler kullanılarak yapılan temizlikler, kulak zarını zedeleyebilir. Kulak zarının delinme nedenleri arasında kulağa atılan patlamalar veya şiddetli tokatlar da bulunmaktadır. Bu durumlar, kulak içindeki hava basıncında ani değişikliklere yol açar. Orta kulak içinde oluşan enfeksiyonlar ise kulak zarında iltihap yapar.

Kulaktan Kan Gelmesi Neden Olur?

Kulaktan gelen kanın en büyük sebeplerinden biri, kulak zarının hassas yapısıdır. Kulak zarı, aldığı en ufak şiddete dahi maruz kaldığında yırtılabilir, iltihaplanabilir veya zedelenebilir. Kulaktan gelen kanama genellikle kısa süre devam eder, ancak neden olan iltihap veya darbe nedeniyle kulakta ağrı ve baskı hissi oluşabilir. Bu ağrı ve baskı hissi bazen oldukça can yakıcı ve can sıkıcı olabilir. Çocuklarda genellikle orta kulak iltihabı yaygın bir rahatsızlıktır. Çocuklarda üst solunum yolunda bulunan östaki borusu kısa ve dar yapılı olduğundan, bu bölgede biriken akıntı iltihaplanmaya neden olabilir. Kulak kanaması yerine bazen de bu durum kulak çınlaması olarak görülmektedir. Kulak zarının yırtılması da kulakta kanamaya neden olabilir.

Kulaktan Kan Gelmesi Durumunda Ne Yapılmalıdır?

Şiddetli Kanamalarda
  • Kanama ciddi halde ise kulağı tıkamadan temiz bezler kullanarak kulak kapatılmalıdır.
  • Kişinin bilinci yerindeyse hareket ettirmeden sırt üstü yatırılmalıdır. Bilinci yerinde değilse kanayan kulak üstüne yan yatırılmalıdır.

Hafif Kanamalarda
  • Yaralı kişi sakinleştirilerek, endişeleri giderilir.
  • Gelen kanama hafif ise kulak temiz bir bezle temizlenmelidir.

Yapılan ilk müdahalelerin ardından, kulak kanaması her ne kadar basit bir durum gibi görünse de veya sebebi az bilinen ya da hiç bilinmeyen türde olan tüm kulak kanamalarında uzman doktora başvurulması gerekmektedir.

Kulaktan Kan Gelmesi Nasıl Tedavi Edilir?

İlk olarak tedavide antibiyotik uygulanmaktadır. Beraberinde görülen mukoza şişliğini azaltan ve mukus kıvamını incelten ilaçlar kullanılır. Alerji tanısı konulan kişilerde, anti-alerjik tedavi eklenmelidir. Balon şişirmek ve sakız çiğnemek gibi yapılan aktiviteler, östaki kanalının fonksiyonuna yardımcı olur. Gün içinde kulak ağrısında şiddetlenme olmamış ise ve duyma duyusunda kayıp var ise ve hissedilen acıların sonucunda kulakta kanama olmuşsa, kulak kanamasından sonra ağrı geçmişse, kulak zarında yırtılma olma ihtimali bulunmaktadır. Ancak, hissedilen acı şiddetli değilse ve yalnızca kulak çınlaması olmuşsa, kişi sessiz ve sakin bir ortamda uzun süreli dinlenmesi oldukça iyi gelecektir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Alim

13 Temmuz 2024 Cumartesi

Kulaktan kan geldiğinde bilincimi kaybetmişsem ve şiddetli kanama varsa nasıl bir pozisyonda yatırılmalıyım?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Alim, bu ciddi bir durum. Bilincini kaybetmiş ve şiddetli kanama yaşıyorsan derhal tıbbi yardım almalısın. Ancak, bir acil durumdayken seni yan yatırmak en güvenli pozisyon olabilir. Bu şekilde kanın solunum yollarına gitmesini engelleyebiliriz. Ayrıca başını biraz yukarıda tutmak da iyi olabilir. Ancak en doğru ve güvenli hareket, hemen 112'yi arayarak profesyonel yardım almaktır.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni