Kulak Sancısı Belirtileri ve Tedavisi
11 Temmuz 2024

Kulak Sancısı Belirtileri ve Tedavisi

Kulak Sancısı

Kulak sancısı, birden fazla sebebe bağlı olarak ortaya çıkabilir. Bu sancılar bazen hafif geçerken, bazen de kişinin uykusundan uyanmasına neden olacak kadar şiddetli ağrılarla kendini gösterebilir. Kulakta meydana gelen bu sancılar, iç kulak veya dış kulak problemlerinden dolayı oluşabilir. Ortak bir özellik ise kulak ağrısının hafife alınmaması ve tedavi edilmesi gerektiğidir. Çünkü kulakta oluşan ağrılar bazen çok ciddi hastalıkların belirtisi olabilir.

Kulak Sancısının Önemi

Bazı durumlarda, beyinde oluşabilen sıkıntılar bile kulak problemleriyle belirti verebilir. Özellikle 48 saatten daha fazla süren kulak ağrıları, ciddi sorunların belirtisi olabileceğinden, bu tür durumlarda çok dikkatli olunmalıdır. Çocuklarda görülen kulak ağrısı durumlarında ise bu süreyi beklemeden, ağrı başladıktan hemen sonra doktora gidilmelidir. Kulak sancısının birçok sebebi olabilir ancak en yaygın olanları genellikle hastanın başında görülen sıkıntılardan kaynaklanır. Bazen kulak zarı, bazen de kulak içinde iltihaplanma nedeniyle oluşan kulak sancıları, doğru bir şekilde ve zamanında müdahale edildiğinde çok çabuk çözüme ulaşabilir. Ancak kulak sancıları hafif olduğu ilk zamanlarda önemsenmediğinde, hastalarda kalıcı sağırlık ve benzeri ciddi sorunlar görülme olasılığı yüksektir.

Kulak Sancısı Sebepleri Nelerdir?

Günümüzde kulak sancısı rahatsızlıklarının en yaygın sebebi, orta kulağa giden östaki borusunda tıkanma olması durumudur. Bu genellikle kulağa sokulan yabancı cisimler nedeniyle oluşur. Kulakta bulunan maddelerin bu boruyu tıkaması halinde hastaların kulaklarında çok şiddetli sancılar oluşur. Bu ağrılar kimi zaman kendini tam olarak göstermez ve zaman içinde başka sorunlara yol açarak ağrıların şiddetinin artmasına neden olabilir.

En sık görülen diğer bir sebep ise iç ya da orta kulakta meydana gelen iltihaplanmalardır. Bu iltihaplanmalar, hastanın kulağında aşırı derecede ağrı oluşmasına ve bu ağrının uzun süre devam etmesine neden olur. Bu sebeple, kulak ağrısı olan kişilere genellikle antibiyotik tedavisi uygulanarak iltihabın kuruması sağlanır ve sorun ortadan kaldırılır.

Kulakta sancı oluşturacak başka bir sebep ise, hastanın başına darbe almış olmasıdır. Başta alınan darbeler o sırada çok önemli gibi gözükmese de kulak sancısı sorununu oluşturabilir. Hastanın çocuk olması halinde ve kulağında ağrı olması durumunda ailenin ilk olarak başından darbe alıp almadığını araştırması gerekmektedir.

Kulak Sancısını Önlemek İçin Alınabilecek Önlemler

Kulak ağrısı şikayeti olan kişiler, bazı şeyleri doğru bir şekilde uygulayarak önceden önlemlerini alabilirler. Böylece ağrı da artmamış olur. Bu önlemlerden bazıları şunlardır:

  • Kulak sancısı olan kişinin sakız çiğnememesi gerekmektedir. Bunun sebebi, kulağında ağrı olan kişi sakız çiğnediği zaman kulağında bulunan kasların hareketi ile ağrısının artacak olmasıdır.
  • Yemeklerin fazla çiğnenmesi ya da çok fazla yutkunmak da kulakta oluşan ağrıların şiddetlenmesine neden olabileceğinden bu konularda dikkatli olunmalıdır.
  • Kulak ağrısı olan kişinin sık sık esnemesi, kulak ağrısının kısa bir sürede azalmasını sağlar. Bunun sebebi, genellikle kişinin esnemesi halinde östaki borusunun açılması ve bu durum kişinin daha az ağrı duymasını sağlayacaktır.
  • Kulak ağrısının azalması için hastanın kulak kepçesini oynatması da faydalıdır.

Tüm bunların yanı sıra en önemlisi doktor kontrolüdür. Kulak sancısı olan kişilerin hiç vakit kaybetmeden bir KBB uzmanına görünmesi gerekmektedir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Enhar

11 Temmuz 2024 Perşembe

Kulak sancısı bazen uykudan uyandıracak kadar şiddetli olabiliyormuş, bu durumda ne yapmamız gerekiyor? 48 saatten fazla süren kulak ağrısı ciddi bir sorun belirtisi olabilir mi? Östaki borusunun tıkanması, kulakta şiddetli sancılara yol açıyor mu? Esnemek gerçekten kulak ağrısını azaltıyor mu?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Enhar,

Kulak sancısı bazen gerçekten uyku kalitenizi bozacak kadar şiddetli olabilir. Bu durumda öncelikle bir hekime başvurmanız önerilir. 48 saatten fazla süren kulak ağrısı, kulak enfeksiyonu, kulak zarında hasar veya östaki borusunun tıkanması gibi ciddi bir sorunun belirtisi olabilir. Östaki borusunun tıkanması, kulakta basınç artışına ve şiddetli sancılara yol açabilir. Esnemek, östaki borusunun açılmasına yardımcı olarak kulaktaki basıncı azaltabilir ve bu şekilde ağrıyı hafifletebilir. Ancak, bu geçici bir rahatlama sağlayabilir ve kalıcı bir çözüm değildir. Bu nedenle kalıcı veya şiddetli kulak ağrılarında mutlaka bir uzmana danışmanız önemlidir.

Sağlıklı günler dilerim.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Bebeklerde Kepçe Kulak Oluşum Nedenleri

Bebeklerde Kepçe Kulak Oluşum Nedenleri

Güncel

Kulak Nezlesi Belirtileri ve Tedavisi

Kulak Nezlesi Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Kepçe Kulak Belirtileri ve Tedavisi

Kepçe Kulak Belirtileri ve Tedavisi