Kulak Mantarı Belirtileri ve Tedavisi
24 Temmuz 2024

Kulak Mantarı Belirtileri ve Tedavisi

Kulak Mantarı

Kulak mantarı, tıbbi adıyla otomikoz, dış kulakta bulunan mantarların nem ve sürekli su ile temasından dolayı üremesiyle oluşan bir rahatsızlıktır. Dış kulakta bulunan mantar sporlarının nemli kalması sonucu üreyen mantarlar, özellikle yaz aylarında çok sık görülmektedir. Yaz aylarında sık sık yapılan banyo sonrasında kulağın ıslak kalması ve denize girenlerin kulak kuruluğuna dikkat etmemeleri kulak mantarına neden olmaktadır. Kulak mantarı, dış kulak ve orta kulakta meydana gelen iltihaplanma sonucunda sıkça görülmektedir. Kulak mantarı, tek kulakta görülebileceği gibi her iki kulakta da görülebilir. Kulak mantarına neden olan en önemli etken, kulağa kaçan suyun tekrar çıkarılmaması ve kulağın kurulmamasıdır. Bu durum mantar oluşumuna zemin hazırlamaktadır. Kulak mantarı basit bir rahatsızlık değildir; gerekli önlemler alınmazsa ciddi sonuçlar doğurabilir. Mantar oluşumu başladığı andan itibaren tedaviye başlanmalıdır. Kulak mantarı yaşayan kişiler kulağını karıştırmamaya dikkat etmelidir. Çünkü kulak karıştırılması mantarın derinliklere nüfuz etmesine neden olur. Bu durumda kulakta hem kaşıntıya hem de ağrıya neden olur.

Kulak Mantarı Belirtileri Nelerdir?

Kulak mantarının tedavi edilmesi ve verdiği rahatsızlığı ortadan kaldırmak için erken tanı konulması gerekmektedir. Kulak mantarının belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz:
  • Kulakta ani ağrı olması ve bu ağrıların şiddetinin artarak sürekli hale gelmesi
  • Kulaklarda tıkanıklık olması
  • Kulak kaşıntısı
  • Kulak uğuldaması
  • Kulakta süte benzer bir akıntının gelmesi
  • Kulağın şişmesi gibi belirtilerin görülmesi kulak mantarının habercisidir.

Kulak Mantarı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Mantar tedavisinde temizlik son derece önemlidir. Öncelikle kulak temizliğine dikkat edilmelidir. Kulak mantarına neden olan enfeksiyon ortadan kaldırılmadıkça uygulanan tedavinin herhangi bir önemi kalmaz. Enfeksiyon ortadan kaldırılmadan uygulanan tedavilerde hastalık geçiyor gibi gözükse de mantar oluşumu kısa bir süre sonra tekrarlayabilir. En azından haftada bir kez aspiratörle temizlenmelidir. Tedavi yaklaşık yirmi gün kadar sürebilir. Aspiratör tedavisi ile kulak temizlendikten sonra tedavi sürecine başlanabilir. Tedavi için özel ilaç kullanımına ya da antibiyotik kullanımına gerek yoktur. Kulak mantarı için genellikle lokal tedavi tercih edilmektedir. Tedavi için genellikle damla kullanılmaktadır. Tedavi sürecinde ve tedavi sonrasında dikkat edilmesi gereken şey kulağın temiz tutulmasıdır. Çünkü mantar her ne kadar geçmiş gibi görünse de tekrarlama olasılığı çok yüksektir. Tedavi süreci için mantar türünün bir önemi yoktur.

Ekstra Bilgiler

Kulak mantarını önlemenin yolları:
  • Kulakların kuru tutulmasına özen gösterilmelidir.
  • Yüzme veya banyo sonrası kulaklar iyice kurulanmalıdır.
  • Kulak temizliği sırasında yabancı cisimler kullanılmamalıdır.
  • Nemli ortamlardan kaçınılmalıdır.
  • Herhangi bir kulak rahatsızlığı durumunda hemen doktora başvurulmalıdır.

Kulak mantarı, ihmal edilmemesi gereken önemli bir sağlık sorunudur. Erken teşhis ve doğru tedavi yöntemleri ile bu rahatsızlıktan kurtulmak mümkündür.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni