İple Kepçe Kulak Ameliyatı Riskleri ve Sonrası
24 Temmuz 2024

İple Kepçe Kulak Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

İple Kepçe Kulak Ameliyatı

Kepçe kulak, anatomik olarak kulağın başa dik şekilde ve öne doğru çıkık bir pozisyonda bulunduğu bir estetik sorundur. Bu durum, yüz estetiğini olumsuz yönde etkileyebilir. Özellikle çocukluk döneminde alay konusu olabilir ve çocuklarda özgüven eksikliğine yol açabilir. Kız çocukları, kepçe kulak sorunu nedeniyle saçlarını istedikleri gibi toplayamamakta ve şapka takamamaktan şikâyet edebilirler. İple kepçe kulak ameliyatı, kulakta oluşan deformasyondan kurtulmayı sağlayan bir yöntemdir ve genellikle yetişkinler için uygulanır.

İple Kepçe Kulak Ameliyatı Nedir?

İple kepçe kulak ameliyatı, kulak kepçesinde öne doğru çıkıklık bulunan kişilerde, klasik otoplasti yerine uygulanan ve kesiye ihtiyaç duyulmayan bir ameliyat türüdür. İlk defa 2010 yılında yapılmaya başlanmıştır. Bu yöntemde, kulağı doğru pozisyona çekmek için medikal ipler kullanılır. Bu nedenle ameliyat, "iple kepçe kulak ameliyatı" olarak adlandırılır.

Kimler İple Kepçe Kulak Ameliyatı Yaptırabilir?

Kulak kepçesinde açıklık olanlar, kulakta simetri sorunu bulunanlar, kesiyle yapılan ameliyatlardaki olası risklerden kaçınan kişiler, kesi izi ve anestezi istemeyen kişiler bu ameliyatı yaptırabilir. Kulak yapısı 6 yaşına kadar gelişimini tamamladığı için, bu yaştan sonra uygulanabilir. İple kepçe kulak ameliyatında kesi uygulanmadığı ve kulak içine müdahale edilmediği için işitmeyle ilgili bir sorun yaşanmaz.

İple Kepçe Kulak Ameliyatının Avantajları

  • İple kepçe kulak ameliyatı oldukça kolay ve güvenilirdir.
  • Diğer cerrahi operasyonlar gibi cerrahi riskler içermez.
  • Operasyon yaklaşık 15 dakika içinde tamamlanır.
  • Ameliyat sonrası iyileşme süresi oldukça kısadır.
  • Kulak kıkırdağına müdahale edilmediği için kanama riski yoktur.
  • Kesi açılmadığı için kesi izi oluşmaz.
  • Ameliyat sonrası hemen sosyal hayata dönüş mümkündür.

İple Kepçe Kulak Ameliyatı Muayenesi

İple kepçe kulak ameliyatı gerçekleştirmek için öncelikle kulak yapısı incelenir. Kulaklardaki açıklık ve simetri değerlendirilir. Hasta ve doktorun ortak kararıyla ameliyatta hangi anestezinin kullanılacağı belirlenir. Genel veya lokal anestezi ile ameliyat gerçekleştirilebilir.

İple Kepçe Kulak Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Ameliyat, hastaya anestezi verilerek başlar. Kulak kepçesinin üst kısmındaki kıkırdak dokusuna özel bir iğne ile medikal ipler yerleştirilir. Bu ipler çekilerek kulağa uygun şekil verilir. Her iki kulak için aynı işlem uygulanır. İğnenin uygulandığı yerler küçük bantlarla kapatılır. İşlem sonrası pansuman gerektirmez.

İple Kepçe Kulak Ameliyatı Sonrası

Ameliyat sonrası süreç oldukça konforludur. İlk birkaç gün hafif ağrılar yaşanabilir ve bu ağrılar ağrı kesicilerle kontrol altına alınabilir. Ameliyat sonrası hasta hemen normal hayatına dönebilir. Ancak, birkaç gün boyunca kulağı olası darbelerden korumak önemlidir. Eğer ameliyatın sonucu beğenilmezse veya istenilen sonuç alınmazsa, ipler kesilerek kulak eski pozisyonuna döndürülebilir.

İple Kepçe Kulak Ameliyatı Sonrasında Açılma Gelişir mi?

İple kepçe kulak ameliyatı genellikle başarılı sonuçlar verir. Ancak, %1 oranında açılma görülebilir. Kullanılan ipler, tutturulduğu alanda gevşeme yapabilir. Bu durum, ameliyatın dezavantajları arasında yer alır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kulak Duymaması Belirtileri ve Tedavisi

Kulak Duymaması Belirtileri ve Tedavisi

Kulak Akıntısı Belirtileri ve Tedavisi

Kulak Akıntısı Belirtileri ve Tedavisi

Çocuklarda Orta Kulak İltihabı Belirtileri ve Tedavisi

Çocuklarda Orta Kulak İltihabı Belirtileri ve Tedavisi

Kulak Temizleme Nasıl Yapılır?

Kulak Temizleme Nasıl Yapılır?

Kepçe Kulak Belirtileri ve Tedavisi

Kepçe Kulak Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Bebeklerde Kepçe Kulak Oluşum Nedenleri

Bebeklerde Kepçe Kulak Oluşum Nedenleri

Güncel

Kepçe Kulak Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Kepçe Kulak Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Güncel

Kulak Bölümleri Nelerdir?

Kulak Bölümleri Nelerdir?