Kepçe Kulak Belirtileri ve Tedavisi
21 Temmuz 2024

Kepçe Kulak Belirtileri ve Tedavisi

Kepçe Kulak

Kepçe kulak, sıklıkla karşılaşılan bir şekil bozukluğudur. Bu durum, kulak ile baş arasındaki açının normalden daha geniş olması nedeniyle meydana gelir. Kepçe kulak, kulakların büyük olmasından ziyade, kulakların başa göre fazla açı yapmasından kaynaklanır. Yeni doğan bebeklerde genellikle fark edilmeyen bu durum, çocukların sosyalleşmeye başladığı 4 yaşından itibaren bir sorun olarak kabul edilir ve kaygıya neden olabilir.

Kulak gelişimi hamilelik sürecinde başlar ve bu süreçte yaşanan şekil bozuklukları, gelişim geriliğini daha da ağırlaştırabilir. Hamileliğin 3-6. haftalarında kulak esas şeklini almaya başlar ve 20. haftadan itibaren yetişkin bir insanın kulağına benzer bir şekil kazanır. Kulak gelişimi 3 yaşına kadar devam eder. Kulaktaki ciddi şekil bozuklukları hamileliğin ilk 7 haftasında meydana gelirken, daha hafif bozukluklar 7-8. haftalardan sonra ortaya çıkabilir.

Kepçe kulak deformiteleri dış kulak yolunda tıkanıklık, hafif düzeyde gelişim geriliği, orta kulak kemikçiklerinde yapışıklık ve iç kulakta anormallikler gibi sorunlara yol açabilir. Ancak, kepçe kulak şekil bozukluğu, diğer kulak organlarının yapısının normal olduğu durumlarda sadece kulak kepçesindeki açıların yanlış olması nedeniyle ortaya çıkar. Ciddi deformasyonlar, işitme problemlerine de yol açabilir ki bu durum göz ardı edilmemelidir. Kepçe kulak genetik nedenlerden ziyade hamilelik döneminde geçirilen kızamık gibi rahatsızlıklar ve bazı ilaçların kullanımı ile ilişkilidir.

Kepçe Kulak Tedavisi

Kepçe kulak tedavisi iki şekilde gerçekleştirilir: cerrahi olmayan koruyucu tedavi ve cerrahi tedavi.

Cerrahi Olmayan Kepçe Kulak Tedavisi

Cerrahi olmayan tedavi, doğumdan sonraki dönemde bilinçli anne ve babalar tarafından kulak bozukluklarının erken tespit edilmesi ve kulakların olması gereken biçime göre desteklenmesi esasına dayanır. Doğumdan sonraki 2-3 haftalık dönem, kulak kepçesinin bükülebilirliğinin hızla sertleştiği bir dönemdir. Bu dönemde uygulanan kalıp veya splintleme yöntemi, kulaktaki deformasyonu gidermede etkili olabilir. Bu tedavi genellikle 3 ila 12 hafta arasında sürer.

Cerrahi Kepçe Kulak Tedavisi

Cerrahi tedaviye geçilmeden önce deformasyon tespit edilmeli ve hastanın yaşı ile kulak kıkırdağının sertlik derecesi göz önünde bulundurulmalıdır. Daha sonra fotoğraflama işlemi yapılıp, kepçe kulağın oluşmasına yol açan anatomik yapı incelenmelidir. Çocuklarda kulak yapısının gelişimi %85 oranında 3 yaşında, %90 oranında ise 7 yaşında tamamlanır. Bu bilgiler ve psikolojik durumlar göz önünde bulundurularak, cerrahi müdahalenin 4-6 yaş aralığında yapılması tercih edilir. Kulak cerrahi işlemden sonra da gelişim göstermeye devam eder.

Kepçe Kulak Ameliyatı

Kepçe kulak ameliyatı olacak kişilerin istekli olması önemlidir. Eğer çocuklar ameliyatı isterse, ameliyat sonrası süreç daha sorunsuz geçer. Ameliyat çocuklarda genel anestezi ile yapılırken, yetişkinlerde genel veya lokal anestezi ile yapılabilir. Kepçe kulak ameliyatı, genellikle 1,5-2 saat sürer, ancak daha detaylı durumlarda bu süre uzayabilir. Ameliyat tekniği, kepçeliğin türüne ve yapısına göre değişir. Ameliyat, kulağın arka yüzünde yapılan bir kesi ile başlar ve buradan kıkırdak dokuya ulaşılır. Kıkırdak dokuya ulaşıldığında bazı kısımlar çıkarılır veya doku çıkarılmadan bazı kısımlar törpülenerek düzeltilir ve kulağa biçim verilir. Yapısı bozulmadan kulak geriye doğru katlanır ve kalıcı dikişler atılır. Bu ameliyattan sonra kulakta herhangi bir iz kalmaz.

Ameliyat Sonrası Süreç

Ameliyat sonrası süreçte, ameliyat esnasında takılan pansuman kalıbı sayesinde kanama ve kan toplanması gibi durumlar önlenir. Bu kalıp ameliyatın ardından birinci gün kontrol edilir ve beşinci gününde çıkarılır. Saç bandı takılarak kulağın kendini tutması sağlanır. Yetişkinler 5-7 gün içinde normal hayatlarına dönebilir. Kulağa atılan dikişler zamanla eriyebilir veya alınabilir. 6 haftanın sonunda kulak son şeklini alır. Tam iyileşme süreci 6 ayı bulabilir, ancak biçimsel düzelme ilk günden fark edilebilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Kulak Mantarı Belirtileri ve Tedavisi

Kulak Mantarı Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Kulak Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

Kulak Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi