Kulak Temizleme Nasıl Yapılır?
24 Temmuz 2024

Kulak Temizleme Nasıl Yapılır?

Kulak Temizleme

Kulak kiri, dış kulak, kulak kepçesi ve kulak zarına kadar uzanan dış kulak yolunda oluşur. Kanalı döşeyen cilt, dış tarafta daha kalındır. İç kısımda ise kanalı örten cilt daha incedir. Kulak kiri, dış kulak yolunun dış kısmındaki ciltte bulunan özel bir maddedir. Bu salgı, kulak zarına toz, kum gibi maddelerin girmesini engeller. Genelde yavaş yavaş birikir ve yakaladığı tozlarla birlikte kendiliğinden dışarı doğru hareket ederek dışarı atılır.

Kulak Kiri Temizlenmeli midir?

Kulak kiri, dış kulak kanalının dış tarafa yakın kısmında salgılanır ve bu normal bir oluşumdur. Kulak cildi üzerinde su geçirmez bir örtü oluşturan kulak kirinin yeterince salgılanmaması, kanal cildinde kuruluğa ve kaşıntılı kulak hastalıklarına neden olabilir. Kulak genelde kendi kendini temizler. Kanalda biriken bu salgı daima dışarı doğru hareket etme eğilimindedir, bu nedenle normal şartlarda kulağın temizlenmemesi gerekir. Pamuklu çubuklarla veya başka bir cisim yardımıyla temizleme ya da kaşıma girişimleri, kulak kirinin kulak zarına doğru itilerek kanalda birikmesine yol açar. Ayrıca, kulak kanal derisi ve kulak zarı çok narin yapılardır ve kolaylıkla yaralanabilirler.

Kulak Ne Zaman ve Nasıl Temizlenmeli?

Kulak kiri bazen fazla birikir. Bu, kulak kanalının tıkanmasına ve işitme kaybına yol açar. Bu durumda kulak temizliği, doktor tarafından yapılmalıdır. Doktorda temizlik yıkama, vakumla alma ya da özel aletler yardımıyla yapılır. Kulak kirinin sert olduğu ve kolay temizlenemediği hallerde, temizlik öncesi birkaç gün boyunca gliserin gibi yumuşatıcı damlalar veya bazı özel formüller kullanılabilir. Kulak yıkanması günümüzde az kullanılan bir yöntemdir ve yıkama yapılabilmesi için de kulak zarı sağlam olmalıdır. Kulak zarı delikse muayeneye gidilince temizlik öncesi doktor uyarılmalıdır. Zar delik ise yıkama işlemi enfeksiyon durumuna yol açabilir. Aşırı basınçlı su kullanılması, sert kirlerde bazen kulak zarı yaralanmalarına da yol açabilir.

Kulak kirinin, vakumla veya özel aletler yardımı ile temizlenmesi daha modern yöntemlerdir. Muayenede kulak muayene mikroskopları yardımıyla anatomik yapılar büyütülerek gözlenir ve temizlik daha güvenli bir şekilde yapılır. Öncelikle kulak zarının delik olmadığını ve kulak enfeksiyonunun olmadığını bilmek önemlidir. Bu iki durum kulak temizliğine kesinlikle engel olan iki önemli durumdur. Bu durumlar varsa, kulağın temizlenmesi çok tehlikelidir, bu nedenle böyle koşullardan şüpheleniyorsanız evde dahi temizleme yapmayınız. Bunun yerine bir doktora gidip muayene olunuz.

Kulak Enfeksiyonu Belirtileri Nelerdir?

  • Ateş var ise
  • Kusma ya da ishal
  • Kulaktan yeşil renkte veya sarı akıntı gelmesi
  • Devam eden ve şiddetli kulak ağrısı

Yukarıda da belirttiğimiz gibi kulak içinde biriken bal mumuna benzeyen madde, kulağın enfeksiyonlardan korunması, dışarıdan gelen kirin kulak zarına kadar ilerlemesinin engellenmesi ve kulak içindeki bakteri oluşumunun yavaşlatılması bakımından gereklidir. Fakat zaman içinde kulağı koruyan bu madde, dışarıdan kulağa giren tozla birleşerek sertleşir ve büyür. Bunun sonucunda kaşıntıya ve geçici duyma kaybına neden olabilir. Bu durumda kulağa ve kulak zarına zarar vermemek için doğru temizleme yöntemlerinin uygulanması gerekir. Pamuklu kulak çubukları en kolay çözüm olarak görülür, ama doğru kullanılmaz ise kiri kulağın daha derinine iterek kulak tıkanıklığının artmasına yol açar.

Eğer kulakta herhangi bir sorun yoksa (zar delinmesi, enfeksiyon) gerekli görülüyorsa kulakları temizlemenin en kolay yöntemi duş yaptıktan sonra ucu pamuklu kulak çubuğu kullanmak olabilir. Pamuklu çubuğu çok derine sokmadan, hafif hareketlerle kulak deliği çevresinde gezdirmek kirin temizlenmesine yardımcı olabilir. Çubuğun kulak deliğine çok sokulması kiri aşağı itebileceği gibi kulak zarına istenmeyen zararlar da verebilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Bebeklerde Kulak İltihabı Belirtileri ve Tedavisi

Bebeklerde Kulak İltihabı Belirtileri ve Tedavisi

Orta Kulak Enfeksiyonu Belirtileri ve Tedavisi

Orta Kulak Enfeksiyonu Belirtileri ve Tedavisi

Kulak Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Kulak Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Kulak İltihabı Belirtileri ve Tedavisi

Kulak İltihabı Belirtileri ve Tedavisi

Kulak Estetiği Nasıl Yapılır?

Kulak Estetiği Nasıl Yapılır?

Güncel

Kulak Akıntısı Belirtileri ve Tedavisi

Kulak Akıntısı Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Kulak Tıkanıklığı Belirtileri ve Tedavisi

Kulak Tıkanıklığı Belirtileri ve Tedavisi