Dış Kulak İltihabı Belirtileri ve Tedavisi
22 Temmuz 2024

Dış Kulak İltihabı Belirtileri ve Tedavisi

Dış Kulak İltihabı

Dış kulak iltihabı, dış kulak yolunu döşeyen derinin ve kulak zarının oluşturduğu dış yüzeyin iltihabıdır. Dış kulak yolu sıcak ve nemli bir alandır. Bu nedenle bakteri ve mantarların üremesi için elverişli bir ortam oluşturur. Bu durum, kolayca hastalık yapmasına sebep olabilir. Dış kulak iltihabı, orta kulak iltihabından farklı belirtiler gösterir.

Dış Kulak İltihabı Neden Kaynaklanır?

Bir takım etkenler, dış kulak iltihabının görülmesini kolaylaştırabilir. Çok sık duş almak veya yüzmek gibi faaliyetler sonucunda kulak yoluna fazla miktarda su girmesi, iltihabın oluşma riskini artırır. Su, kulak yolunun girişindeki ter ve yağ bezlerinden salgılanan ve kulak kiri olarak bilinen koruyucu etkiye sahip mumu yok eder. Bu durum bakterilerin ve mantarların üremesini kolaylaştırır.

Kulakları sık aralıklarla temizlemek, kulağın koruyucu mumunu yok ederek dış kulak yolu cildini inceltir ve iltihap oluşmasına neden olur. Ayrıca, kulağınızı sert cisimlerle yaralarsanız, kulak yolunun cildinde oluşacak çok küçük çatlaklardan mikroplar girip iltihap oluşturabilir.

Psöriasis gibi vücudun diğer bölgelerinde de görülebilen cilt hastalıkları, dış kulakta da meydana gelebilir ve kulak yolu iltihabının oluşmasına ve tekrarlarının yaşanmasına neden olabilir.

Dış Kulak Yolu İltihabı Belirtileri Nelerdir?

  • Kulakta kaşıntı başlar.
  • Boyun ve göz çevresine yayılabilen ağrılar. Bu ağrı, kulağın hareket ettiği çiğneme esnasında veya kulak yolunun önündeki kıkırdak çıkıntıya basmakla artabilir.
  • Kulaklarda tıkanma olabilir. Basınç hissi, dolgunluk hissi ve işitme zorluğu yaşanabilir.
  • İltihaplanmalarda kulak akıntısı meydana gelebilir.

Yukarıda saydığımız belirtilerden herhangi birini kendinizde görürseniz mutlaka doktora başvurunuz. Tedavi sonucunda bu problemler geçecektir.

Dış Kulak İltihabı Nasıl Tedavi Edilir?

Öncelikle yapılması gereken, kulağın muayene edildikten sonra doktorun kulak yolunda bulunan akıntı veya iltihabı temizlemesidir. Genellikle kulaktaki bu iltihaplanmalar kulak damlaları ve haplar ile tedavi edilir. Doktorunuz, damlayı nasıl ve ne kadar süre ile kullanmanız gerektiğini belirtecektir. Kulağınıza ilacı damlatmadan önce çok soğuk olmamasına dikkat ediniz, gerekirse avucunuzda ilacı ısıtmalısınız. İlacı damlattıktan sonra baş dönmesi kalmayacaktır. Doktorunuzun önerilerine mutlaka uyunuz ve tüm ilaçlarınızı tarif edildiği şekilde kullanınız. Dış kulak iltihaplanması zor ve uzun süren bir tedavidir.

Ağrıların şiddeti genellikle tedaviden sonraki ilk üç gün içerisinde azalacaktır ve on gün sonrasında tamamen iyileşme görülecektir. Verilen ilaçlarla 10 güne kadar bir gelişme görülmezse mutlaka hekiminize başvurunuz.

Dış Kulak Yolu İltihabında Tedaviye Yardımcı Olabilecek Öneriler

  • Kulağınızı 10 gün süreyle kuru tutmaya çalışın.
  • Kulak tıpası kullanmayın. Banyoda kulağınız ıslanırsa pamukla kurulayın.
  • Su sporlarından yapmayın ya da yapacaksanız mutlaka doktorunuza danışın.
  • Doktorunuzun verdiği damlalar dışında kulaklarınıza herhangi bir damla damlatmayın.
  • Kulağınızı kaşımayın. İltihaplı bölge kaşındıkça daha çok azacaktır.

Dış kulak iltihabı ciddi bir sağlık sorunudur ve ihmal edilmemelidir. Belirtiler fark edildiğinde vakit kaybetmeden bir sağlık profesyoneline danışmak, uzun vadede kulak sağlığını korumak için önemlidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni