Orta Kulak İltihabı Ameliyatı Riskleri ve Sonrası
19 Temmuz 2024

Orta Kulak İltihabı Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Günümüzde hemen hemen herkesin başına gelebilen orta kulak iltihapları, hem çok ağrılı hem de çok can yakıcı olabilir. Orta kulak ameliyatı genellikle en son çare olarak başvurulan bir tedavi yöntemidir. Bu ameliyat, östaki kanalı tıkanmış olan kulağı cerrahi operasyon ile rahatlatmayı ve kulaktaki basıncı ortadan kaldırmayı amaçlar. Bu tip iltihaplar, östaki borusu aracılığı ile geniz ve boğazdan gelir. Çocuklarda, östaki borusunun düz ve yetişkinlere göre daha kısa olmasından dolayı daha fazla görülmektedir. Kronikleşmiş orta kulak iltihabının tedavisinin tek çözümü ameliyattır. Orta kulak ameliyatları büyük ameliyatlardır ve ihmale gelmez. İltihabın en büyük belirtisi şiddetli ağrıdır.

Orta Kulak Ameliyatı Ne Zaman Yapılır?
  • Hastanın bütün ilaçlara ve tedavilere rağmen iyileşmemesi
  • Hasta iyileştikten sonra hastalığın sürekli nüks etmesi
  • İşitme kaybının giderek ilerlemesi
Sürekli kronikleşmiş vakalarda orta kulak iltihabı hastada sürekli olarak kalır. Pasiftir ve hastaya zarar vermez. Hastaya gerekli tetkikler yapıldıktan sonra ameliyata karar verilirken hastanın ne kadar işitme kaybının olduğuna ve iltihabın ne kadar yayıldığına bakılır. İlk başta hastaya odimetri denilen işitme testi yapılır. Fakat bazen çeşitli kulak MR ve bilgisayarlı tomografilerde daha net sonuçlar alınabilir. Çıkan sonuçlara göre hastanın diğer tahlilleri de tetkik edilerek ameliyat gününe karar verilir.

Orta Kulak Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Lokal anestezi ile yapılma olasılığı çok düşük olup, çoğunlukla genel anestezi tercih edilir. Duruma göre ameliyat sırasında bazen protezler kullanılır. Kulak zarı için yama yapılır. Bazı durumlarda ise kulakta bulunan kemikçikler tamamen çıkartılır. Bu işlem, kulakta bulunan iltihabın temizlenememesi durumunda yapılır. Orta kulak ameliyatının riskleri de elbette vardır; ameliyat sırasında oluşabilecek bir komplikasyon sonucunda kulağın içinde bulunan sinirler zedelenebilir. Bunun sonucunda da hastada kalıcı işitme kaybı olabilir. Bir başka tehlike de hastanın yüz sinirlerinin zedelenmesi ve hastanın yüz felci olmasına sebebiyet vermesidir. Ameliyatlardan sonra nadir de olsa zarın tutmaması, kulakta tekrar iltihap oluşması gibi durumlar da yaşanabilir.

Ameliyattan Sonra Dikkat Edilecek Hususlar
  • Hastanın ilaçlarını düzenli kullanması
  • Pansumanlarını aksatmaması
  • Sargıların temiz ve hijyenik tutulması, sargıların ıslanmaması
  • Kulakta ameliyattan dolayı oluşabilecek kulak kirlerinin temizlenmesi
  • Aşırı alkol ve sigara tüketiminden uzak durulması (hastanın iyileşme sürecinin uzamasına yol açar)
  • Hastanın iyileşme sürecinde ve sonrasında kulağına su kaçırmaması (havuz, deniz, banyo sonrası) ve üst solunum yolu enfeksiyonlarına dikkat etmesi
  • Gerekli kontrollerin ihmal edilmemesi (bazı vakalarda hastanın ömür boyu takip ve kontrolü gerekebilir)
  • Bol bol dinlenmeli, baş dönmesi oluşabileceğinden ani hareketlerden kaçınılmalı
  • Burnumuzu sümkürürken zorlanmamalı
  • Basınçlı ortamlardan uzak durmalı
  • Gerekirse kulak tıkaçları kullanılmalı
  • Kulak içine bir şey sokularak temizlenmemeli
  • Gürültülü ortamlardan uzak durulmalıdır
Kulakta yaşanan problemler genelde hayat kalitemizi düşürmekte ve ihmal edildiğinde çok can sıkıcı durumlar ortaya çıkarmaktadır (işitme kaybı, menenjit, beyin apsesi). Bunun için dikkatli olmalı ve genel muayenemizi her zaman yaptırmalıyız.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Selmin

13 Temmuz 2024 Cumartesi

Orta kulak iltihabı yaşayan biri olarak, ameliyatın risklerinden çok korkuyorum ve yüz sinirlerimin zedelenip yüz felci olma ihtimali beni endişelendiriyor. Bu ameliyatı geçiren başka kimse var mı ve deneyimlerini paylaşabilir mi? Ameliyattan sonra nelere dikkat ettiniz ve iyileşme süreciniz nasıl geçti?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Selmin Hanım,

Ameliyat korkularınızı ve endişelerinizi anlyorum, özellikle yüz sinirlerinizin zedelenme ihtimali gibi konularda. Ancak, orta kulak iltihabı ameliyatını başarıyla geçiren birçok kişi var ve genelde bu ameliyatlar uzman doktorlar tarafından yapıldığında riskler minimuma indiriliyor. Benim bir yakınım benzer bir ameliyat geçirdi ve ameliyat sonrasında doktorunun önerilerini dikkatle takip etti. Bu süreçte bol bol dinlenmek, doktorun verdiği ilaçları zamanında almak ve hijyen kurallarına özen göstermek önemliydi. Yaklaşık bir ay içinde tamamen iyileşti ve herhangi bir komplikasyon yaşamadı. Sizin de doktorunuzla detaylı bir şekilde konuşarak, sorularınızı ve endişelerinizi paylaşmanız her zaman en iyisi olacaktır. Geçmiş olsun dileklerimle.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Kulak Zarı Çökmesi Belirtileri ve Tedavisi

Kulak Zarı Çökmesi Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Kulak Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Kulak Ameliyatı Riskleri ve Sonrası