Kulak Deldirme Nasıl Yapılır?
21 Temmuz 2024

Kulak Deldirme Nasıl Yapılır?

Kulak Deldirme

Kulak deldirme, kadın ya da erkek birçok kişinin tercih ettiği bir işlemdir. Bu işlem, genellikle belirli bir yaştan sonra yapılmakla birlikte, bazı kültürlerde doğumdan kısa bir süre sonra bebeklerin kulakları delinir. Kadınlar kadar erkekler de kulak deldirme işlemine ilgi göstermektedir.


Öncelikle delinecek kulak bölgesi temizlenmelidir. Temizleme işlemi antiseptik bir solüsyon ile yapılabilir. Hijyen, enfeksiyon riskini minimize etmek adına çok önemlidir. Delinen bölgeden alınacak bir mikrop, kulak içi enfeksiyonlara yol açabilir. Temizleme işlemi bittikten sonra, soğutucu sprey ile delinecek bölge uyuşturulur. Bu sprey, lokal anestezi etkisi yaratarak acıyı hafifletir.

Delinecek bölge belirlendikten sonra, kulak tabancası ile delme işlemi gerçekleştirilir. Eğer kulak kıkırdağı delinmek isteniyorsa, durum biraz farklıdır. Kulak memesinde kullanılan delme tabancası burada kullanılmaz. Kıkırdak bölgesi, enfeksiyonlara daha açık ve iyileşme süresi daha uzun olan bir bölgedir. Bu nedenle, kıkırdak delme işlemi steril bir iğne olan anjiokat ile yapılmalıdır.

Kıkırdak delinmesi sırasında da aynı ön hazırlıklar yapılır. Delinecek yer özel bir maşa ile tutulur ve maşa, delme işlemini kolaylaştırmak için özel olarak tasarlanmıştır. İğnenin ucuna antibakteriyel jel sürülerek delme işlemi gerçekleştirilir. Dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta, delme ucunun titanyum malzemeden yapılmış olmasıdır. Bu, gümüşe karşı olabilecek alerjik reaksiyonları önler.

Delme İşleminden Sonra Bakım

Kulak deldirme düzgün yapıldığında acı veren bir işlem değildir. Ancak delme işlemi yanlış yapılırsa ve aynı yer üzerinde tekrar tekrar delme işlemi yapılırsa, bu biraz acı verebilir. Ancak bu acı da geçicidir. Delme işleminden sonra kulak memesinde ortalama 48 saat kadar kızarıklık olabilir, bu normaldir. Ancak kıkırdakta geçmeyen kızarıklık veya ağrı varsa doktora başvurulmalıdır.

Delme işlemini sağlayan çelik küpe, en az 15 gün boyunca kulakta kalmalıdır. Mikrop kapmaması için antibakteriyel bir sabunla düzenli olarak yıkanmalıdır. İyileşme sürecinde bu bölgeden saç spreyi, sabun vb. maddelerin teması dikkatlice yapılmalıdır.

Kulak Deldirme İşlemi İçin Öneriler

  • Delme işlemi sırasında kullanılan ekipmanların steril olduğundan emin olun.
  • İşlem sonrası bakım talimatlarını dikkatle takip edin.
  • Kulak deliği tamamen iyileşene kadar ağır küpeler takmaktan kaçının.
  • Enfeksiyon belirtileri görürseniz hemen bir sağlık profesyoneline danışın.

Kulak deldirme işlemi, doğru yapıldığında ve uygun bakım sağlandığında sorunsuz bir şekilde gerçekleştirilebilir. Bu nedenle, işlemi profesyonel bir yerde yaptırmak ve sonrası bakım talimatlarına uymak büyük önem taşır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Orta Kulak Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Orta Kulak Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Güncel

İç Kulak Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

İç Kulak Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Güncel

Kulak Zarı Çökmesi Belirtileri ve Tedavisi

Kulak Zarı Çökmesi Belirtileri ve Tedavisi