Orta Kulak İltihabı İlaçları Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
21 Temmuz 2024

Orta Kulak İltihabı İlaçları Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Orta Kulak İltihabı İlaçları

Orta kulak iltihabı ilaçları, hastalığın şiddetine ve hastanın mevcut biyolojik durumuna göre uygulanmaktadır. İlaçlar genellikle ağrı kesici, antibiyotik veya kortizon içerebilir. Orta kulak iltihabına neden olan başka bir etken varsa, tedavi o etken üzerinden başlatılabilir. Orta kulakta bulunan östaki borusunda meydana gelen bir değişim genellikle orta kulak iltihabına yol açmaktadır. Östaki borusu, kulak zarında basıncı dengeler. Östaki borusunun geniz bölgesine açıldığı alanda bir kitle veya geniz eti büyümesi varsa östaki borusu tıkanır. Nezle, grip veya sinüzit de östaki borusunda tıkanmaya neden olabilir. Bu etkenlere bağlı olarak orta kulakta iltihaplanma oluşur. İltihaba bağlı olarak baş ağrısı ya da kulak ağrısı meydana gelebilir. Görüldüğü gibi birçok etkene bağlı olabileceği için orta kulak iltihabı ilaçları, hastadan hastaya farklılık gösterecektir. Bazen menenjite bağlı bir iltihaplanma bile söz konusu olabilmektedir. Menenjit rahatsızlığı olan bir hastanın kullandığı ilaç, grip olan bir hastanın ilacından farklı olacaktır. İltihaplanma oluştuğunda ateş, baş dönmesi, işitme kaybı gibi belirtiler görülebilir. Burada ilacın etkisi direk olabileceği gibi dolaylı yoldan da olabilmektedir. Öncelikle etken hedef alınacaktır.

Tedavi Sürecinde Kullanılan İlaçlar

Tedavide genellikle antibiyotik uygulanmaktadır. İltihabın giderilmesi için gerekli olan antibiyotikler yanında damla ve ağrı kesici de verilmektedir. İlaçların dozu ve kullanım süresi hastaya göre değişmektedir. Çocuklarda veya hamilelerde farklı dozlar; normal bireylerde ise farklı dozlar kullanılmaktadır. Antibiyotiğe alerjisi olanlar için farklı bir yol izlenebilir. Çocuklarda kulakta iltihaplanmaya bağlı bir şişlik oluşmuşsa kulak damlası kullanmak kulak zarına zarar verebilmektedir. İltihabın semptomatik tedavisinde oral ibuprofen ve parasetamol içeren ilaçlar verilmektedir. Tedavide kullanılan antibiyotikler oral yoldan verildiği gibi kulak yolundan damla şeklinde de uygulanmaktadır. Antibiyotiklerin ishal ve cilt döküntüleri gibi yan etkileri olabilmektedir. Ayrıca antibiyotik kullanımı süresince bol su tüketimi gerekmektedir.

Orta kulak iltihabı ilaçları bazen steroid içerebileceği için özellikle hamilelerin dikkatli kullanması gerekmektedir. Doktor tavsiyesi olmadan rastgele ilaç almak ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Sizde işe yarayan bir kulak damlası, tavsiye ettiğiniz kişinin işitme kaybına neden olabilir. İlaçların etkisi hastalık ağır bir sebebe bağlı değilse, genellikle bir hafta içinde görülmektedir. İlaçlarınızı doktor kontrolünde ve söylediği oranda kullanın.

Ekstra Bilgiler

Orta kulak iltihabının tedavisinde kullanılan ilaçlar arasında şunlar yer alabilir:

  • Antibiyotikler: Amoksisilin, Amoksisilin-klavulanat
  • Oral ağrı kesiciler: Parasetamol, İbuprofen
  • Topikal kulak damlaları: Neomisin, Polimiksin B
  • Steroid içeren ilaçlar: Prednizolon

Orta kulak iltihabı tedavisinde dikkat edilmesi gereken hususlar:

  • Doktor önerisi olmadan ilaç kullanmamak
  • İlaçları düzenli ve önerilen dozda almak
  • Yan etkileri takip etmek ve doktorla paylaşmak
  • Bol su tüketmek
  • İlaçların yanı sıra dinlenmeye önem vermek

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Kulak Nezlesi Belirtileri ve Tedavisi

Kulak Nezlesi Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Kulak Mantarı Belirtileri ve Tedavisi

Kulak Mantarı Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Kulak Çınlaması Nasıl Geçer?

Kulak Çınlaması Nasıl Geçer?