Orta Kulak Çökmesi Belirtileri ve Tedavisi
21 Temmuz 2024

Orta Kulak Çökmesi Belirtileri ve Tedavisi

Orta Kulak Çökmesi

Orta kulak çökmesi, insanlarda hava alışverişinde görevli olan östaki borusunun tıkanması sonucu ortaya çıkmaktadır. Bunun yanı sıra, kulağa alınan herhangi bir darbe de kulak içerisinde vakum oluşturabilir ve bu durum orta kulak çökmesine yol açabilir. Orta kulak çökmesi durumunda tıkanan östaki borusu tedavi edilmediği sürece işitme kayıplarına neden olabilir. Bu durum zamanla daha da kötüleşebileceği için tıbbi tedavi gereklidir.

Genellikle ilk olarak ilaç tedavileri ve diğer konservatif tedavi yöntemleri uygulanır. Bu tedavilerden fayda görülmezse, cerrahi müdahaleler de gerekebilir. Orta kulak çökmesi, belirgin semptomlara yol açarak kendini belli eder. Ancak, kesin teşhis konulmadan herhangi bir tedaviye başlanmamalıdır. Özellikle tıbbın erişiminin sınırlı olduğu bölgelerde, alternatif tıp yöntemleri kullanılmaktadır. Bu yöntemler tıbbi teşhis olmadan uygulanmamalıdır, çünkü belirtileri gidermek amacıyla yapılan bitkisel tedaviler son derece riskli ve zararlı olabilir.

Orta Kulak Çökmesi İnsanlarda Ne Gibi Belirtilere Neden Olur?

Ağrı: Birçok kulak sorununda olduğu gibi, orta kulak çökmesi olan kişilerde de ağrı problemleri meydana gelir. Bu ağrılar, orta kulak çökmesinin şiddetine bağlı olarak değişkenlik gösterir ve sabit bir ağrı gözlenmez.

İşitme Kaybı: Orta kulak çökmesi yaşayan tüm insanlarda işitme kaybı görülür. Ancak, işitme kaybının şiddeti değişkenlik gösterir. Tedavi edilmemiş ve ilerlemiş orta kulak çökmesi durumunda işitme kaybı çok daha büyük olur.

Mide Bulantısı: Bu belirti, orta kulak çökmesinin ilerlemiş hallerinde görülür. Tedavi edilmeyen orta kulak çökmesi, mide bulantısına neden olabilir.

Kulak Akıntısı: Kulak içerisinde oluşan enfeksiyonlar ve bakteriler akıntıya neden olabilir. Enfeksiyonun fazla olduğu durumlarda akıntılar da artar.

Kanama: Orta kulak çökmesinin bir başka belirtisi de kulakta oluşan kanamadır. Bu durum hafif geçse bile kontrol edilmediğinde daha da artabilir.

Yukarıda belirtilen semptomlar, farklı kulak hastalıklarında da görülebileceği için net bir teşhis için yeterli değildir. Eğer bu belirtilerden biri ya da birkaçı sizde de varsa, mutlaka doktorunuza başvurarak sorunun nedenini araştırmalısınız. Aksi takdirde, ilerleyen sorunlar tedaviyi zorlaştırabilir.

Teşhis ve Tedavi Nasıl Yapılır?

Teşhisin konulmasında en etkili faktör, hastaların şikayetleri doğrultusunda bir yol izlenmesidir. Belirtiler dinlendikten sonra, kulaklar mikro kameralarla incelenir ve orta kulak çökmesi tam olarak tespit edilir. Teşhis tamamlandıktan sonra tedavi aşamasına geçilir.

İlk olarak hastaya bazı işitme testleri yapılır ve bu testlerin sonuçlarına göre ilaçların dozajı belirlenir. Çoğu hastada ilaç tedavileri fayda sağlar. Eğer ilaç tedavileri yeterli olmazsa, cerrahi operasyonlar da gündeme gelebilir.

  • Orta kulak çökmesi, zamanında ve doğru bir şekilde tedavi edilmediğinde ciddi işitme kayıplarına yol açabilir.
  • Alternatif tedavi yöntemlerini denemeden önce mutlaka bir uzmana danışılmalıdır.
  • Özellikle çocuklarda erken teşhis ve tedavi, ileride oluşabilecek kalıcı işitme kayıplarını önlemek açısından çok önemlidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni