Kulak Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi
22 Temmuz 2024

Kulak Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

Kulak Şişmesi

Kulak şişmesinin çok farklı nedenleri bulunmaktadır. Ayrıca, kulak şişmesine neden olan durumlar kulağın farklı bölgelerinde etkili olabilmektedir. Kulak şişmesi, kızarıklık ve ağrıya yol açabilir. Kulak şişmesinde etkili tedavi yöntemleri uygulayabilmek için, öncelikle şişliğin nedeninin iyi belirlenmesi gerekmektedir. Neden olan etkenler belirlendikten sonra, doktor kontrolünde tedaviye başlanabilir. Kulak şişmesi hafife alınmamalı ve gerekli önlemler alınmalıdır. Eğer gerekli önlemler alınmazsa, daha ciddi rahatsızlıklar ortaya çıkabilir. Genel olarak kulak şişmesinin nedenlerini şu şekilde sıralayabiliriz:

Kıkırdak İltihabı

Kıkırdak iltihabı sonucunda oluşan şişkinlik, kulağın görünen kısmında meydana gelir. Kulak şişmesinin nedeni kıkırdak iltihabı ise, şişme kulak memesinin üst kısmında oluşur. Bu duruma neden olan etmenler şunlardır:
  • Herhangi bir nedenden dolayı kulakta kesilme ya da yırtıklık
  • Kulak ameliyatı sonucu oluşan enfeksiyon
  • Kulak memesine değil, kulağın üst kısmına takılan küpe ya da piercing

Dış Kulak İltihabı

Kulakta oluşan iltihap, kulak zarına kadar ilerlerse, kulak dışı şişer. Dış kulak iltihaplanmasının bazı nedenleri şunlardır:
  • Kulağın temiz tutulmaması ya da temiz olmayan su ile kulağın yıkanması
  • Egzama gibi deri hastalıkları
  • Banyo sonrası kullanılan kulak çöpünün özensiz kullanılması

Alerjik Reaksiyonlar

Vücut, dışarıdan gelen yabancı maddelere karşı ani tepkiler verebilmektedir. Özellikle hassas vücuda sahip kişilerde alerjik reaksiyonlar daha sık görülmektedir. Bazı durumlarda alerjik durumdan dolayı kulak memesinde şişme gözlemlenebilir.

Böcek Isırıkları

Kulak şişmesinin bir diğer nedeni de böcek ısırmasıdır. Uykudan uyandıktan sonra herhangi bir şişme meydana geliyorsa, bunun nedeni büyük bir olasılıkla böcek ısırmasıdır.

Kulak Şişmesinin Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Kulak şişmesinin nedeni iltihaplanma ise, öncelikle doktora başvurulmalıdır. İltihabın doktor tarafından temizlenmesi gerekmektedir. İltihap temizlendikten sonra, doktorun tavsiyesi ile antibiyotik kullanılabilir. Ayrıca, iltihap temizlenmeden önce iltihaplanma fazla ise antibiyotik kullanılabilir.

Kulak şişmesinin nedeni kan toplanması ise, kanın dışarı akması gerekmektedir. Doktorunuz, kanı dışarı akıtmak için kulağınıza delik açabilir. Şişmeye neden olan kan dışarı boşaltıldıktan sonra, kanın durması için bandaj kullanılmalı ve enfeksiyon kapmaması için antibiyotik kullanılması önerilir. Ayrıca, kişisel temizliğe de dikkat edilmesi gerekmektedir.

İltihaplanmadan dolayı oluşan kulak şişmesi için kulak damlası kullanılır. İltihaplanma bakteri kaynaklı ise antibiyotik özellikli damla, mantar kaynaklı iltihaplanma için antimikotikler kullanılır.

Kulak Şişmesini Önleme Yöntemleri

Kulak şişmesini önleyebilmek için bazı önlemler alınabilir:
  • Kulak hijyenine dikkat etmek
  • Kulak temizliği için temiz su kullanmak
  • Kulak çöpü kullanırken özenli olmak
  • Yabancı maddelerden kaçınmak
  • Alerjik reaksiyonları tetikleyen maddelerden uzak durmak

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni